SAHTEKARLIKLARA VE ETİK DIŞI DAVRANIŞLARA KİM DUR DİYECEK??

Haber

Maalesef son yıllarda Türkiye de bilimsel sahtekarlıklar gittikçe artmakta. Akademik yükselmekler veya üstlerine şirin görünmeler veya bazı kurumlardan maddi destek almak için organize bir şekilde sahte yayınlar yapılmakta. Bu sahte yayınlara ne Sağlık Bakanlığı, ne Üniversiteler veya bu sahtekarların mensup olduğu kurumlardan ses çıkmamakta, adeta teşvik edilmekte.
Gün geçmiyor ki, özellikle periferik üniversitelerde bir kanser ilacı bulunmasın!!.. İki senede bir kanser ilacını bulduğunu iddia eden kişiye şimdiye kadar ilaç nerede diye soran olmadı. Hint dergilerinde, Brezilya dergilerinde yapılan yayınlar akademik yükselme için kabul edildi. Kimse ismi cismi duyulmamış Brezilya dergisinde neden yayın yapar diye sormadı. Daha kötüsü bu yayınlardan bazıları TİTCK tarafından bazı ilaçlara ruhsat verilmesinde kaynak olarak gösterildi. Bazı reklam peşinde koşan rektörler bu tip kişileri tebrik ettiler.
Bor (Niğde( da yapılan bir araştırmaya Adana Devlet hastanesi etik kurulu izin veriyor ve bu etik kurul o araştırmada ne yapılacağından habersiz. Bu araştırmacılarla birlikte o etik kurul üyeleri hakkında da gerekli idari ve cezai davalar açılmalıdır. Burada görev tabib odalarına ve hukukçulara düşmektedir.

Gelelim yayının yapıldığı dergiye:
Editor-in-Chief: Borlingegowda Viswanatha Bangalore Medical College & Research Institute, India
Editorial Board: Junkichi Yokoyama Juntendo University School of Medicine, Japan (başka editör yok!!)
Reviewers
Vijaya Narne All India Institute of Speech and Hearing, India
Sandra Ventura Escola Superior de Tecnologia da Saúde do Porto - Instituto Politécnico do Porto, Portugal
Mohamed EL Rouby Member of Egyptian Medical Syndicate, Egypt

Dergi, ''Scientific & Academic Publishing'' denilen bir yayın evi tarafından yayınlanıyor. Bu yayın evinin yayınladığı diğer dergiler: Food and Public Healt Clinical Medicine and Diagnostics, American Journal of Biomedical Engineering, International Journal of Tumor Therapy,International Journal of Brain and Cognitive Sciences, International Journal of Clinical Psychiatry, International Journal of Nursing Science, American Journal of Dermatology and Venereology, International Journal of Prevention and Treatment, Public Health Research, American Journal of Medicine and Medical Sciences, International Journal of Surgical Research, International Journal of Internal Medicine, International Journal of Diabetes Research, Research In Cancer and Tumor, International Journal of Stroke Research, International Journal of Stomatological Research, Basic Sciences of Medicine, Research in Obstetrics and Gynecology, Journal of Health ScienceClinical Practice, Research in Neuroscience, Research in Ophtalmology.

İstayanler http://www.sapub.org/Journal/editorialboard.aspx?journalid=1132 adresinden dergiyi inceleyebilir. Dergilerde paralı yayın yapılmakta ve basım ücretleri ülkelere göre 120-360 dolar arasında değişmekte. Bu yayın evi yalnız sağlık bilimlerinde değil, akla gelen her konuda yayın yapmakta. Burada görev YÖK'e düşmekte, bu yağmacı yayın evindeki dergilerdeki yayınlar yok hükmünde sayılmalıdır.
Etik kurul kararı olmadan ve kontrol edilmeden yapılan yayın ilişiktedir.

İndirilebilir Dosyalar