KAHVE FAYDALI MI, ZARALI MI? ÇOCUKLAR KAHVE İÇMELİ Mİ?

klinik farmakoloji dosyası
Acı İlaç

FDA 2013 yılında kafein ihtiva eden maddeler, yiyecek ve içecekler için uyarıda bulundu ise de bu yeteri kadar etkili olmadı. Bu sene FDA kafein için yeni bir yönetmelik yayınlayarak yüksek dozda veya saf kafein ihtiva eden ürünlerin derhal piyasadan çekilmesini istedi.

Kafein (1,3,7-trimethylxanthine) dünyada en fazla kullanılan uyarıcı bir ilaçtır. Piyasada kahve, çay, kolalı içecekler, enerji içecekleri, kahve vs şekillerde bulunur. Bir çok kişi kafein aldıklarının bile farkında olmadan zehirlenebilir ve maalesef doktorların bir kısmı da kafein zehirlenmesinin tanı ve tedavisini yeteri kadar bilmez ve hastalar hayatlarını kaybedebilirler.

Bir kişide akut kafein zehirlenmesi şüphesi var ise öncelikle:

1. Hasta reçeteli veya reçetesiz kafein ihyiva eden bir ilaç kullanmakta mı (bazı ağrı kesicilerin içinde hiö bir işe yaramamasına rağmen halen kafein de vardır)

2. Herhangi bir sokak ilacı (illegal) kullanmışmıdır?

3. Aşırı miktarda kahve veya kafein ihtiva eden içecek içmişmidir? İçmiş ise bu duruma ‘’KAFEİNİZM’’ diyebiliriz ve bunlarda: Santral Sinir Sistemi (SSS) ile ilgili, baş ağrısı, anksiyete, hallüsinasyonlar, ajitasyon, tremor, göz bebeklerinde büyüme, mental bozukluklar, konfüzyon, psikoz, özellikle çenelerde titreme-acıma (tingling) ve nöbetler. Kalp ve damar sisteminde: Aşırı çarpıntı, göğüs ağrısı, sinüs taşikardisi, ritm bozuklukları, hipotansiyon, nabız atışının şiddetlenmesi, Gastrointestinal sistemde: Bulantı, kusma, karın ağrısı, karın krampları, ishal, hiperaktif barsak sesleri, iştahsızlık.

KAFEİNİN ZARARLARI

(https://www.caffeineinformer.com/harmful-effects-of-caffeine)

1. Dört bardaktan (bir bardak 200-230ml) fazla kahve içilmesi ölüme sebep olabilir. Mayo klinik tarafından yapılan bir araştırmada dört bardaktan fazla kahve içinlerde tüm sebeplere bağlı ölüm oranı %21 artmakta.

2. Özellikle hipertansiyonu olan kişiler 2 bardak kahve içtiklerinde kan başıncı 2*3 saat sonra artmaya başlar. Bu etki özellikle kahve içme alışkanlığı olmayanlarda daha barizdir.

3. Genç erişkinlerde kalp krizi riskini artırır. Dört bardak kahveye eşdeğer miktarda kafein alan (özellikle enerji içecekleri) kafein anan genç erişkinlerde kalp krizi riski içmeyenlere nazaran dört misli fazladır.

4. Kafein gut hastalığı olanlarda gut nöbetlerini artırır.

5. Günde 31-250 mg kafein alan kadınlarda fibrokistik meme hastalığı riski 1.5 misli artabilir.

6. Alabama üniversitesinde yapılan bir araştırmada fazla kahve içen kadınlarda inkontinas (idrar kaçırma) %70 kadar artabilir.

7. Özellikle gece içilen kahvenin uykusuzluk yaptığı çok iyi bilinen bir etkidir.

8. Kahve içen birçok kişi sıklıkla mide ratahsızlığı ve hazımsızlıktan şikayet eder. Bu etki özellikle aç karnına içilen kahveden sonra daha sıktır.

9. Aşırı kahve tüketimi baş ağrılarına ve migren nöbetlerine sebep olabilir.

10. Necada Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan bir araştırmada kahvenin gebe kalma oranını %27 oranında azalttığı gösterilmiştir. Özellikle tüp bebek peşinde olan anne adaylarının kahve içmemeleri gerekir.

11. Haftada en az 2 kafeinli içecek içen kadınlarda düşük riski fazladır.

12. Amerikan Diyabet derneği tarafından yapılan açıklamada kahvenin Tip 2 diyabetlilerde glükoz metabolizmasının bozulabileceği bildirilmiştir.

13. Aşırı doz kafein ölüm dahil çok ciddi yan etkilere sebep olabilir.

14. Nadir de olsa bazı kişilerde kafein allerjisi olabilir.

15. Özellikle enerji içecekleri kalp kasının aşırı güçlü kasılmalarına ve buna bağlı ölüm dahil ciddi yan etkilere sebep olabilir.

16. ‘’The Journal of the North American Menopause Society’’ dergisinde yaınlanan bir çalışmada kadınlarda menapoz semptomlarının şiddetlendiği ve daha şiddetli vazomotor semptomların ortaya çıktığı gösterilmiştir.

Kafein anksiyete , panik atak, depresyonu artırır ve anksiyete ilacı kullanılmasına sebep olur (https://www.caffeineinformer.com/caffeine-anxiety-and-panic-attacksİ Alsene, K., Deckert, J., Sand, P., & de Wit, H. (2003). Association between A2a receptor gene polymorphisms and caffeine-induced anxiety. Neuropsychopharmacology, 28(9), 1694-1702., Youngstedt, S. D., O'Connor, P. J., Crabbe, J. B., & Dishman, R. K. (1998). Acute exercise reduces caffeine-induced anxiogenesis. Medicine and science in sports and exercise, 30(5), 740-745., Charney, D. S., Heninger, G. R., & Jatlow, P. I. (1985). Increased anxiogenic effects of caffeine in panic disorders. Archives of General Psychiatry, 42(3), 233-243)

17. Kafein şekerli içecek iştahını açar, diyabet ve şişmanlığa katkıda bulunur.

18. Kafein doz bağımlı olarak ciltte kollajen yapımını azaltır (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206198/). Sellüliti olanların dikkat etmesi gerekir.

19. Kafein kemikleşmeyi bozar ve kemik kırıklarına sebep olur (FOLIA HISTOCHEMICA ET CYTOBIOLOGICA Vol. 50, No. 3, 2012 pp. 436–443 , https://www.termedia.pl/Systematic-review-Meta-analysis-Coffee-consumpti...)

20. Kafein ‘’sleep deprivation’’ uykusuzluğa yardım etmez. Uzun süre nöbet vs tutanlarda uyumamak için kahve içmenin bir faydası yoktur (https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160613130813.htm)21.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN KAFEİN DATA BANKASI: https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/r?dbs+hsdb:@term+@DOCNO+3...

Son zamanlarda özellikle bazı doktorların çok yanlış yönlendirmeleri ile kahvenin antioksidan olduğu ve çocukların içebildiği kadar kahve içmeleri gibi ifadeler yazılı ve sözlü basında epey yer işgal etti. Kafeinin antioksidan etkisi, ömrü uzattığı hikayesi ve kanseri önleyici etkileri ile yapılan çalışmalar çoğunlukla birbirleri ile çelişmektedir. İnsandaki antioksidan etkileri ile yapılan çalışmalar çok yetersizdir. Kafeinin yaşam süresini artırması ile ilgili en büyük çalışma İspanyada Hospital de Navarra çalışmasıdır. Bu çalışmada her gün kahve içen19866 kişi takip edilmiş ve kahve içenlerde ölüm oranı içmeyenlere nazaran üçte iki daha az bulunmuştur. Bu araştırmayı yürüten Dr Adela Navarro da bizdeki bir profesör gibi sağlığınız için içebildiğiniz kadar kahve için demişse de İngiliz Kalp Derneği sağlığınız için buna inanmayın demiştir. İspanyada yapılan başka bir araştırmada ise kahvenin kavrulması sırasında kavrulma derecesine bağlı olarak antioksidanların tahrip olduğunu, antioksidan polifenollerin melanoidinlere dönüştüğünü ve bunların mide-barsak sistemindeki emilimlerinin ehemmiyetsiz olduğunu göstermiştir (Influence of the Degree of Roasting on the Antioxidant Capacity and Genoprotective Effect of Instant Coffee: Contribution of the Melanoidin Fraction, J.

Agric. Food Chem., 2012, 60 (42), pp 10530–10539). Sonuç içilen kahveden ne kadar antioksidan alındığını henüz kimse bilmemekte ama herkes ahkam kesmektedir.

ÇOCUKLAR VE KAHVE:

Son yıllarda halkı yanlış yönlendiren ve çocukların beden ve ruh sağlığı için en zararlı ifadeler maalesef onları korumakla görevli doktorlar ve bazı sahtekarlar tarafından söylendi ve bu konuda Sağlık Bakanlığı tek bir açıklama yapmadı. Bu ülkede medya maymunu olmayan binlerce iyi yetişmiş hekim arkadaş sesini çıkartmadı. Çocuk hastalıkları ve sağlığı profesörü olanlar bile kendi dergilerini okumadan fikir vermekte. Aralık 2010 da JOURNAL PEDIATRICS te yayınlanan bir araştırmada çocukların %75’inin her gün kahve içtiğini gösterdi. Ailelere çocuklarında anksiyete bozukluğu varsa kafeinin bunu şiddetlendireceği bildirildi (https://www.jpeds.com/content/JPEDSWarzak).

American Academy of Pediatrics committee beslenme komitesi üyesi ve erişkin çocuk doktoru Dr. Marcia Schneider:’’ Kafein vücun her dokusu tarafından absorbe olur, kalp hızını ve kan basıncını artırır, vücut ısısını ve mide salgılarını artırır, kolaylıkla uyku bozukluklarına sebep olabilir!! Çocuklardaki kontrol altındaki anksiyetyi şiddetlendirir. Kafein iştahı etkiler ve genç erişkin gelişimi etkiler. Enerji içeceklerinin içindeki bir protein olan GUARANA nın bir miligramı 40 mg kafeine eşdeğerdir ve içindeki kafeinle beraber ölümlere varan toksik etkiler görülebilir.

Dr. Nicole Caldwell, assistan professor, Colombus:’’Kafein SSS için uyarıcıdır. Çocukların beyni erişkinlere nazaran kafeinin etkilerine karşı daha hassastır. Kafein çocukları hiperaktif, sinirli, uyku problemli hale getirir, anksiyete ve mide rahatsızlıklarına sebep olur. Daha kötüsü tanı konulmayan kalp ritim bozuklukları ortaya çıkar ve ölüme sebep olabilir. Kilo başına 4 mg kafein çocuklarda kan basıncının yükselmesine sebep olur ‘’ (kahve enerji içeceklerinde 50-300 mg kafein bulunur, çocuklar böyle yanıltılırlar, https://energydrink-us.redbull.com/en/red-bull-energy-drink).

Ann Condon-Myers, Pittsburg Çocuk Hastanesi diyet uzmanı:’’ Kardiyovasküler ve SSS yan etkileri yanında kafein çocuklarda iptila (bağımlılık) yapar ve kesilince erişkinlerdeki gibi kesilme (withdrawal) sendromuna sebep olur.

SONUÇ: KAFEİN ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR İÇİN YAN ETKİLERİ ÇOK FAZLA OLAN GEREKSİZ BİR MADDEDİR. KALPÜDAMAR HASTALIKLARI, SANTRAL SİNİR SİSTEMİ BOZUKLUKLARI YANINDA FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK BAĞIMLILIĞA SEBEP OLUR. AİLELERİN VE DOKTORLARIN GÖREVİ ÖZELLİKLE ÇOCUKLARI KAHVE KOLALI İÇECEKLER VE ENERJİ İÇECEKLERİNDEN UZAK TUTMAKTIR.