ZAYIFLAMA İLAÇLARINDA PAZAR KIZIŞIYOR

Haber

Zayıflama ilaçlarında savaş kızışıyor

1.2 trilyon dolarlık dünya ilaç pazarında obesite ilacı rekabeti tam gaz gidiyor ve obesite ilaçlarının 80 milyar dolarlık bir Pazar oluşturması bekleniyor.

Pfizer, obezite pazarında Lilly ve Novo Nordisk'e meydan okuyabilir mi? Eli Lilly ve Novo Nordisk'in hise senetleri büyük ölçüde obesite ilaçları sayesinde fırladı. Lilly'nin hisse fiyatı dört kattan fazla ve Novo'nun hisseleri son üç yılda üç kattan fazla arttı. Bu arada, Pfizer'in kaderi farklı bir yol izledi, COVID-19 ürünlerinin satışlarının düşmesiyle hisseleri önemli ölçüde düştü. Peki Pfizer, obezite pazarında Lilly ve Novo Nordisk'e meydan okuyabilir mi? Pfizer, Novo Nordisk'in Ozempic ve Wegovy'si gibi bir GLP-1 agonisti olan danuglipron için büyük umutlar besliyordu. Bununla birlikte, şirket, ilacın günde iki doz oral formülasyonunun faz 2 çalışmasının sonuçlarını açıkladıktan sonra bu umutlar ciddi bir darbe aldı. Yan etkiler o kadar kötüydü ki, Pfizer günde iki kez danuglipron'u geç aşama testlerine ilerletmemeyi seçti fakat analistler danuglipron’nun geleceğinden endişeli olduklarını belirttiler. Pfizer CEOsu Albert Bourla ise firmanın 3 tane daha obesite ilacı olduğunu ve bunlardan PF-07976016 kodlu ilacın erken dönem araştırmalarının başladığını bildirdi. Pfizer Covid aşısından kazandığı 30 milyar doları diğer biyofarmasötik şirketlerini satın almak için kullanmakta ve öncelikler gelecek vaad eden obesite ilacı ihtimali olan küçük firmaları satın almayı planlamaktadır. Viking Therapeutics harika bir aday gibi görünüyor. Şirket, bu yılın başlarında deneysel obezite ilacı VK2735'in enjekte edilebilir bir versiyonunun faz 2 çalışmasından çok anlamlı  olumlu sonuçlar bildirdi. Viking ayrıca, ilacın oral versiyonunun faz 1 çalışmasından cesaret verici sonuçlar açıkladı.

Bu arada Amgen'in Perşembe günü yaptığı açıklamada, obezite ilacı (MariTide) için geçici Faz 2 verilerinin "çok cesaretlendirildiği" yönündeki yorumları, Novo Nordisk'in Wegovy'si ve Eli Lilly'nin Zepbound'u ile potansiyel bir rakip olabilecek şeye büyük bir  ilgi uyandırdı. Aylık olarak verilmek üzere tasarlanan enjekte edilebilir ilaç MariTide, her ikisi de haftalık olarak dozlanan Wegovy ve Zepbound'dan daha çekici bir seçenek olabilir. Amgen Faz 2 denemesi hala devam ederken, geniş bir Faz 3 programı yürütmeyi ve "hem klinik hem de ticari tedariki göz önünde bulundurarak" üretimi büyütmeyi planladığını söyledi. MariTide, aynı anda GIP reseptörünü inhibe edebilen ve GLP-1 reseptörünü aktive edebilen enjekte edilebilir bispesifik bir moleküldür. Şubat 2024'te Amgen, MariTide için araştırma tedavisinin diyabeti olmayan obez katılımcılarda 85 günde vücut ağırlığını %14,5 oranında azaltabileceğini gösteren Faz I verilerini yayınladı.

Zepbound (Lilly) ise, GLP-1 ve GIP reseptörlerinin ikili (dual) agonistidir, yani bu reseptörlerin aktivitelerini arttırırken, MariTide, GLP-1 reseptör aktivitesini arttırırken GIP reseptörünü bastıran bir çift peptide bağlı monoklonal bir antikordur. Zepbound'un onayından önce, Ozempic markası altında satılan semaglutide, birinci basamak bir anti-obezite ilacı olarak kabul edildi. Bununla birlikte, yeni araştırmalar Zepbound'un Ozempic'ten daha önemli kilo kaybı sonuçları sunabileceğini öne sürüyor. Zepbound, kilo kaybını ve kan şekerini düşürmeyi desteklemede Wegovy'den daha etkilidir. Çekilmiştir.

Kanserden ölüme kadar varan yan etkilere sahip bu ilaçların ne kadar başarılı olabileceği tartışılmaktadır. Bu güne kadar piyasaya çıkan bir çok zayıflama ilacı dha sonra görülen yan etkiler sebebi ile yasaklanmış veya piyasadan