İnternette reçeteli statinlerle ilgili onlarca sayfada bu ilaçların etki ve emniyeti ile ilgili yazılar yer almakta. Bu yazılar ne kadar doğru ve ne kadar güvenilir?.. Williams B, D Brown ve arkadaşları bunu merak etmiş ve çok ciddi bir araştırma yaparak Pharmacoepidemiology ve Drug Safety de yayınlamışlar (Direct to consumer internet advertising of statins: an assessment of safety. Pharmacoepidemiology and Drug Safety, 2012). Araştırmacılar çeşitli statinlerle ilgili inceledikleri 184 reçetesiz statin satan sitenin %92.4 ünde genel kontraendikasyonlar, %47.3 ünde kontrendike ilaçlar bulunmamakta, yani bu ilaçların kesinlikle kullanılmaması gereken durumlar veya ciddi yan etkiler belirtilmemiş. Miyopati %37, karaciğer hastalığı %48.4, aşırı duyarlulık %91.3 ve pankreatit %96.2 oranında okuyuculardan ve hastalardan saklanmıştır. Web sayfalarının çoğu kafa karıştıracak şekilde, iyi bilinen yan etkiler bile eksik olarak belirtilmiş. Sayfaların yanlızca %7.1 inde yan etkiler prospektüslerine uygun yazılmış…
Bu makale statincileri çok endişelendirdi ve yazarlarla uğraşmaya başladılar. Sonunda 184 web sitesinden birisinde yanlışlıkla bir firmanın reçetesiz olarak ilaç satıldığı bilgisinin yanlış olduğu iddiası ile makalenin geri çekilmesi aksi halde yazarlar aleyhine milyonlarca dolarlık dava açılacağı tehdidi ile makale dergiden resmen geri çekilmiştir (orijinal makale ekte takdim edilmiştir).
Yazarlar araştırmalarını dürüst ve iyi niyetle yaptıklarını, böyle birşey beklemedikleri için o sayfaların kopyalarını almadıklarını, fakat dergi editörünün arzusu üzerine makalelerini çektiklerini açıkladılar.
Yapılan araştırmalar Amerikalıların %45’inin artık ilaç paralarını ödeyemediğini, sigortalı olsalar bile ilaç için ortalama ayda 65 dolar harcadıklarını göstermekte ve harcamalar artık her gün artmakta. İlaç firmaları satışları artırmak için her yöntem ile doğrudan hastalara reklamı tercih etmekte. 2004 yılında bunun için 4 milyar dolar harcanmış.
Not:
1. Statin yan etkileri ile ilgili ‘A Symposium: Report of the National Lipid Association’s
Statin Safety Task Force’ ekte sunulmuştur. Simpozyum destekleyicileri: This supplement is based in part on a symposium held July 17–19, 2005, in Washington, DC. The symposium and publication of these proceedings were supported by unrestricted educational grants from Abbott Laboratories, AstraZeneca LP, Kos Pharmaceuticals, Inc., Merck/Schering-Plough, and Sanyko Pharma, Inc. Editorial support was provided by Conexus Health, Inc., Tampa, Florida.
2. Makalenin geri çekilme hikayesi:
July 30, 2012
Authors Retract Article About Websites That Sell Statins Without Prescriptions
An article in Pharmacoepidemiology and Drug Safety about websites that advertise statins to consumers has been retracted by the authors after one company mentioned in the article disputed the authors’ assertion that the company sold statins to patients who did not have a prescription. The news was reported on Retraction Watch.
Here’s the notice:
The following article from Pharmacoepidemiology and Drug Safety, “Direct to consumer Internet advertising of statins: an assessment of safety”, by Bethan Williams and David Brown, published online on 2nd February 2012 on Wiley Online Library (wileyonlinelibrary.com) and in Volume 21, Issue 4, pages 352–365, April 2012, has been retracted by agreement between the authors, the journal Editor-in-Chief, and John Wiley & Sons Ltd. The retraction has been agreed due to the inability to verify the accuracy of the data in Appendix 1.
According to Retraction Watch, Appendix 1 contained a list of 184 websites that appeared to have sold statins without a prescription.The journal’s editor told Retraction Watch:
A lawyer for a company specified in the appendix threatened a suit, claiming they never dispensed meds without a prescription. We told the author we would back them, but we needed to see proof the website ever said that. The authors had no evidence to back up their statement.
The corresponding author, of the paper, David Brown, of the University of Portsmouth in the United Kingdom, told Retraction Watch:
We conducted our study in good faith; however, on publication, it was brought to our attention by one of the editors that the producers of one of the websites listed in the Appendix to the paper had indicated that the site was listed in error as offering statins for sale without a prescription.
We did not keep the original screen-dumps of websites at the time of our study (19th November – 23rd December 2010) and as we could not verify the inclusion of the website, we immediately agreed to retract the paper in accordance with the editor’s wishes.
I must stress that this was an honest error on our part; there never was any intention to mislead the journal or its readership. This stance was accepted by the journal editor.
Ek | Boyut |
---|---|
Statin_Safety_Task_Force.pdf | 5.01 MB |
STAIN-public.pdf | 492.61 KB |