..Ürür, Kervan Yürür...

klinik farmakoloji dosyası
Acı İlaç

Son günlerde Farmamedya’dan ve yazılarımızdan rahatsız olanlar kendilerince bize karşı kampanya yürütüyor.Defalarca yazdık, bu sayfa bütün eleştirilere ve yanıtlara açık diye. Ama yürekleri bilimsel cevap vermeye yetmeyenler, ya kanunsuz olarak sayfayı çökertmeye uğraşmakta veya sağa sola isimsiz mektuplar göndermekte.

Son olarak yazım uslubu kendisini ele veren sözde büyük bir yerli firma patronunun dinazor uşağı bizim bazı yabancı firmalar aleyhine yazı yazmamızdan dolayı bize küfrediyor, kendi yaptıklarını unutuyor. Biraz okuması yazması olanlar bu günkü teknoloji ile dünyada olup bitenleri anında öğrenebilirler.

Bizim yaptığımız ilaç dünyasında olup bitenleri gözler önüne sermek. Bilgisayarınıza sorun bakalım (!), Türkiye’de ilk sahte biyoeşdeğerlik çalışmasını kim başlattı?! Belki imzasız mektup yazanlardan birisinin ismi çıkar!

Bilgisayara soru sormak dedik te aklımıza geldi ve bizde bazı sorular sorduk. Kime mi? Tabii “google’a:

Soru: “fraud in pharmaceutical industry – ilaç endüstrisinde sahtekarlık”.. 133.000 sayfa adresi çıktı. Bunlardan sayfalarda ismi geçenler ve sayısı:

Johnson & Johnson ; 17.000, Pfizer; 7.360, Merck; 6.030, Lilly; 5.720, Bayer; .120, BMS; 3.800, Glaxo; 3.410, Novartis; 3.400, Schering; 3.060, Aventis; 2.640

Soru:”corrupting influence of the pharmaceutical industry –ilaç endüstrisinin yolsuzluğa etkisi” ;1830 sayfa var. Dağılımı ise şöyle;

Johnson & Johnson; 271, Pfizer; 201, Merck;162, Lilly;100, Bayer; 64, BMS;43, Glaxo;60, Novartis;54, Schering; 21,  Aventis ;27

Soru:”conflict of interest in pharmaceutical industry – ilaç endüstrisinde çıkar çatışması”; 153.000 sayfa adresi

Soru:”corrupting influence of the pharmaceutical industry –ilaç endüstrisinin yolsuzluğa etkisi” ;1830 sayfa adresi var. Bu adreslerin firmalara göre dağılımı ise şöyle;

Johnson & Johnson;21.200, Pfizer;7.820, Merck;7.990, Lilly;6.070, Bayer;4.450, BMS;3.770, Glaxo;3.670, Novartis;4.570, Schering;2.580, Aventis;3.230

Herhalde şimdi bazı firmaların neden sayfalarımıza sıklıkla misafir olduğunu bazı bunak kafalar bile anlar.

Hemen, şimdi  yine kimse yanlış anlamasın, bu verilen rakamlar bu firmaların hırsız-uğursuz olduğunu göstermiyor tabii.

Ama bir firmanın adı ne kadar bu işlere karışmışsa o kadar reyting alıyor! İsmi çok geçenleri araştırınca olayları yakalıyorsunuz.

Novartis, Aventis, Schering, Bayer gibilerinin ismi çoğunlukla genel yazılar altında geçiyor. Varsa, bunların da yaptıkları etik dışı uygulamalar bu sayfalarda veriliyor.

Bilim dünyasındaki son bomba tabii ki NIH’te (National Institute of Health, USA) patladı. NIH direktörü 5000 çalışanının ilaç firmaları ile ilişkisini kesti.

Peki, bu olay nasıl başladı? Konu ile ilgili ilk haber 7 Aralık 2003’te Dawid Willam imzasıyla Los Angeles Times’ta yayınlandı. (http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na nih7dec07,1,7108097.story?coll=la-home-headlines).

D. William yazısında NIH çalışanlarının %94’ünün çıkar çatışması olduğunu ileri sürüyordu. Bu yayın üzerine ABD Kongresi araştırma başlattı. 22 Haziranda NHI Başkanı Dr. Elias Zerhouni Kongre  “enerji ve ticaret “ komisyonunda ifade verdi.

Ondan sonra işler çorap söküğü gibi gitti ve görüldü ki birçok NIH bilim adamı ilaç firmaları için çalışıyor ve bazıları bazı firmaların ilaçlarının promosyonunu yapıyor veya o firmalar lehinde konuşmalar ve hatta  Alan Moshell gibiler mahkemelerde Roche’un Accutane’nını savunmak için saati 600 dolar karşılığı yalancı şahitlikler yapıyorlar.

D. Liotta gibi patologlar firma araştırması için Kaliforniya merkezli Biospect firmasından 70.000 dolar alıyor. (Witness Testimony, The Honorable James Greenwood, Chairman, Subcommittee on Oversight and Investigations, U.S. House of Representatives,NIH Ethics Concerns: Consulting Arrangements and Outside Awards. June 22, 2004)

Kongre soruşturması sırasında 264 firmadan 100 tanesinin  NHI araştırıcıları tarafından tanınmadığı(!), bazılarının ise bazı bilim adamları tarafından çok yakından tanındığı ortaya çıkıyor.

Firmaları çok iyi tanıyanlardan birisi Dr. Trey Sutherland. Bu kişi NIH geriatrik psikiyatri başkanı ve enstitüde çalışıyor ve de altzheimerle yakından ilişkili. Bu kişi hizmetleri karşılığı gizli olarak Pfizer’den çeşitli isimler altında 517.000 dolar alıyor. Bunun karşılığı Sutherland Pfizer için ilaçlarını meth eden yazılar yazıyor, konferanslar veriyor ve tüm bilim dünyasını yanıltıyor. Daha sonra yapılan araştırmalar alzheimer ilaçlarının plasebodan farksız olduğunu ortaya koyuyor.

(Örnek 1: Current Alzheimer's Disease Treatments and Beyond: Advances Impacting Clinical Practice. Trey Sunderland, MD; Rudolph E. Tanzi, PhD; Jeffrey L. Cummings, MD; P. Murali Doraiswamy, MD, http://www.medscape.com/viewprogram/3141_index,...Trey Sunderland, MD: Chief, Geriatric Psychiatry Branch, National Institute of Mental Health, Bethesda, Maryland, USA,: Consultant: Bristol-Myers Squibb Company, Eisai Inc., Forest Laboratories, Inc., Janssen Pharmaceutica, Inc., H. Lundbeck A/S, Pfizer Inc, Örnek 2. Trey Sunderland, M.D., Presented his findings on the Diagnosis and Treatment of Alzheimer's Disease On the evening on Thurs, April 1st, At New York, New York Restaurant Chillicothe, OH 
Trey Sunderland, M.D., Chief, NIMH Geriatric Psychiatry Branch has written books on Dementia and is an expert for the Alzheimer's Association of America Dr. Sunderland's Dinner Presentation was open to Health Care Professionals in Chillicothe, Ohio and was sponsored by Megan Hawksley of PfizerPharmaceuticals.)

Şimdi neden bazı ilaçlara karşı çıktığımızı veya neden herkes bu ilaçları yazmasın dediğimizi bazıları anlayabiliyorlar mı? Bütün bunları okumadan, incelemeden bu ilaçların avukatlığını yapanların önce referans diye ortaya koyduklarının nasıl yazıldığını ve kimler tarafından yazıldığını bilmesi gerekir.

Not:

  1. Tekrar ediyorum. Verecek cevabınız var ise oradan buradan imzasız mektuplar göndereceğinize, erkekçe yanıtlarınızı bu sayfaya gönderin yayınlayalım.
  2. Firmalar arası kavgalara bizi karıştırmaya uğraşmayın, kuyruk acılarınızı kendi aranızda halledin
  3. Bu notlar uşaklar için geçerli değildir

 

Prof. Dr. F. Cankat Tulunay

Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı

e-posta : tulunay@dialup.ankara.edu.tr