AVRUPA İLAÇ KURUMU (EMA) YENİ ALZHEİMER İLACINA ONAY VERMEDİ

Haber

AVRUPA İLAÇ BİRLİĞİ YENİ ALZHEİMER İLACINA ONAY VERMEDİ

Avrupa İlaç Kurumu (EMA), Biogen ve Eisai’nin Alzheimer tedavisi için geliştirdiği Leqembi’yi reddetti. Ebep olarak ta ilacın yan etkisinin faydasından çok daha fazla olduğu gösterildi. Lecanemab, ABD, Çin, Hong Kong, İsrail, Japonya ve Güney Kore'de onaylanmışsa da Avrupanın bu kararı özellikle ABD deki satışları da etkileyecek ve ilaç hakkında davalar açılmasına yol açacaktır. Eisai, yaptığı açıklamada EMA nın olumsuz tavsiyesinden “son derece hayal kırıklığına uğradığını” söyledi. Şirket, kararın yeniden incelenmesini isteyeceğini ekledi.

Leqembi hastalara ve ailelerine umut verirken, uzmanlar ilacın güvenliği ve etkinliği de dahil olmak üzere ilaç hakkında hala cevaplanmamış bazı temel soruların olduğunu söylüyor. İşte uzmanların Leqembi hakkında hâlâ akıllarında olan sorular.

Hastalar bir fark görecek mi? Klinik deneylerde Leqembi'nin plaseboya kıyasla Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı bulunmuş olsa da uzmanlar ilacın etkisini "mütevazı" olarak nitelendirdi ve insanların günlük yaşamlarında fark edilir değişikliklere yol açıp açmayacağının belirsiz olduğunu söyledi.

(daha fazla bilgi için: http://www.klinikfarmakoloji.com/index.php/aci-ilac/alzheimer-hastaligi-ve-yeni-ilaclar-ne-kadar-etkili