KELLİM KELLİM LA YENFA "KONUŞ KONUŞ FAYDASIZ"

klinik farmakoloji dosyası
Acı İlaç

Son senelerde “kanıta dayalı tıp” her yerde kullanılmaya başlandı ve buna dayanarak “kanıta dayalı farmakoterapi” diye bir terim gelişti. Bu başlangıçta çok bilimsel ve doğru bir yöntemdi. Yeni bir ilacın veya tedavi yönteminin insanlar üzerinde kullanılabilmesi için bunların “GCP, Good Clinical Practice”, “İyi Klinik Uygulamalar” prensiplerine gore (uygun sayıda denek, uygun metodoloji, uygun istatistik vs) denenmesi ve uygun bulunanların hastalarda kullanılması gerekmekteydi… Başlangıçta böyle bilimsel ve dürüst prensiplerle yola çıkılan yöntem kısa bir sure sona özellikle “big pharma” denilen büyük ilaç firmalarının aç gözlü yöneticileri, pazarlamacıları ve bunlara göbekten bağlanan satılık bilim adamları tarafından dejenere edilerek “sahtekarlığa dayalı farmakoterapi” haline getirilmiştir…

 

Bunun örneklerini “Acı İlaç, haberler ve Farmamedya” arişivlerinde bulabilirsiniz. Başlangıçta, özellikle iyi niyetli genç arkadaşlar, bu yazılara üzülüyorlar ve diğer taraftan da yazılanlara bir cevap bulamıyorlardı. Fakat son-3-4 yılda artık mızrak kılıfa girmez hale geldi. ABD de açılan davalar dolayısı ile kirli çamaşırların çoğu ortaya çıktı ve çıkmayada devam ediyor. Her geçen gün, özellikle ilaç firmaları tarafından doğrudan veya dolaylı olarak yapılan araştırmalara, bir çok kişi şüpheyle bakmaya başladı… Eğer yapılan klinik araştırmalar, yayınlanan makalelere inanamaz isek ilaçları nasıl değerlendireceğiz? Bu gün HTA (health technology assessment), kanıta dayalı bilgilere dayanmaktadır. (HTA: ilaç, tedavi-girişim veya tıbbi aletlerin medikal, ekonomik, sosyal ve etik yönlerini bilimsel verileri inceleyerek halk sağlığı için analiz yapan bir yöntemdir. HTA araştırma ile karar verme arasında bir köprüdür ve geri ödeme mekanizmasının temelini teşkil eder).

 

Kısa bir süre önce SEROQUEL, LUSTRAL, NEURONTİN, http://klinikfarmakoloji.com/?q=node/326, (http://klinikfarmakoloji.com/?q=node/463http://klinikfarmakoloji.com/?q=node/456http://klinikfarmakoloji.com/?q=node/392  ...) ve diğer ilaçlarla ilgili oynan oyunları sizlere anlatmıştık… Anlattıkta ne oldu??? Demişlerki “Akıllı olanlar sebepler konusunda tartışırlar. Ama nihai kararı sonucta surekli aptallar verir...!" Biz tartışanlar kesimindeyiz! Gerisini bunu kullanan ve kullandıranlar düşünsün!!!!

 

Bu ay New England Journal of Medicine’de Neurontin ile ilgili bir araştırma yayınlandı (Vedulaa SS ve ark., Outcome reporting in industry-sponsored trials of gabapentin for off-label use, NEJM, 361: 1963-1971,2009, bkz:http://www.klinikfarmakoloji.com/?q=node/598). Bu çalışmada Pfizer ve Parke-Davis (Warner Lambert’in bir kolu idi ve sonra Pfizer tarafından satın alındı) tarafından yapılmış 21 klinik çalışma değerlendirilmiştir. Bu çalışmalardan 3 tanesi Neurontin’in migren proflaksisinde kullanımı, 3 tanesi bipolar bozukluklarda, 9 tanesi nöropatik ağrıda, altı tanesi nosiseptif ağrıda, 2 taneside genel ağrı ve nöropatik ağrıda kullanımı ile ilgilidir. Çalışmaların yanlız 18 tanesi için protokol hazırlanmış, 3 tanesi rastgele yapılmıştır. Çalışmalardan 13 tanesi tam makale, editöre mektup ve derleme şeklinde (negatif çalışmaların sonuçlarını harmanlayarak, pozitfleştirilerek) yayınlanmıştır. Bu yayınlanan 12 çalışmanın 8 tanesinde çıktılar (outcome) araştırma protokollarından farklı olarak tanımlanmıştır. Yani sonuçlar değiştirilmiştir. Altı çalışmada ise sonuçlara göre yeni primer sonuçlar ilave edilmiştir. Beş çalışmada ise protokolda belirtilen primer çıktılar değil, işlerine gelen çıktılar kullanılmıştır. Yani Pfizer sonuçlarla istediği gibi oynayarak tüm dünyayı kandırmıştır. Bu makaleler bir taraftan sağlık otoritelerine ruhsat müracaatı sırasında verilmiş, bir kısmı geri ödeme kurumlarına verilmiş ve tümü doktorları kandırmak için kullanılmıştır.  Bundan bizde nasibimizi aldık. Geçen sene yine bu konu ile ilgili yazdığımız bir yazıya (Yeni bir Pfizer klasiği: Neurontin.... Leventin anısına.... http://www.klinikfarmakoloji.com/?q=node/326) Pfizer Türkiye medikal direktörü sayın Dr. Hüseyin Demircan’ın dayandığı referansların bazılarıda bu sahte makaleler... ne yapalım sağlık olsun!!!

 

Gabapentin, original olarak FDA tarafından epilepsi tedavisine ek olarak onaylanmıştır. Daha sonra, etik veya etik dışı, çeşitli pazarlama yöntemleri ile off-label (onaylanmamış endikasyonlarda) olarak, migren proflaksisi, nöropatik ağrı, bipolar bozukluklar ve nosiseptif ağrı gibi durumlarda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.

 

 

Pennsylvania Üniversitesi Biyoeteik merkezi başkanı Prof. Artur Caplan “son zamanlarda gördüğüm, en etik dışı olay. İnsanlar şaibeli araştırmalar vasıtası ile, endikasyonlarla istedikleri gibi oynuyorlar” derken, diğer taraftan FDA in tüm klinik araştırmaları denetleme yetkisi olduğuna dikkati çekti. Pfizerde halen kendileri tarafından desteklenen 1.245 klinik çalışma olduğunu açıklayarak, kontrolün nekadar zor olduğuna işaret etti.

Public Citize’den Sydney Wolf, bu tip sahtekarlıklar için para cezasının yeterli olmadığını, hapis cezası da verilmesini öne sürdü. Birleşik Devletler Savcılık ofisi 22 Ekim 2009 da yayınladığı bültende, bu sene ilaç firmalarının sahtekarlıklarından dolayı 6.8 milyar dolar (son 15 senede 23 milyar dolar) cezakesildiğini ve bunun 2.3 milyar dolarının Pfizer’e ait olduğunu bildirdi (www.usdoj.gov/USAO/MA)

Son 15 yılda Massachusets savcılığı tarafında 50.000.000 dolar üzerindek cezalara bazı örnekler:

Sene

Davalı

Ceza

2009

Pharmacia & Upjohn Company (Pfizer)

$2,300,000,000

2009

Aventis Pharmaceuticals, Inc.

$96,579,241

2007

Bristol-Myers Squibb Co., Apothecon, Inc.

$515,000,000

2006

Schering-Plough Corp., through its subsidiary Schering Sales Corp.

$435,000,000

2005

Serono, Inc.

$704,000,000

2005

SmithKline Beecham Corp., d/b/a GlaxoSmithKline

$150,000,000

2005

Boston Scientific Corp.

$74,000,000

2004

Pfizer Corp., subsidiaries Warner Lambert, Inc. & Parke-Davis

$430,000,000

2003

Bayer Corp.

$257,200,000

2003

SmithKline Beecham Corp., d/b/a GlaxoSmithKline

$87,600,922

2001

TAP Pharmaceutical Products, Inc.

$875,000,000

2000

National Medical Care

$486,000,000

1997

Damon Clinical Laboratories, Inc.

$119,000,000

1994

C.R. Bard, Inc.

$61,000,000

 

Ekteki dosyalarda neurontin ile ilgili uzman raporları ve NEJM makalesine (altta özeti verilmiştir) esas teşkil eden sonuçları değiştirlmiş makalelerin detaylarını bulabilirsiniz.

 

 

Outcome Reporting in Industry-Sponsored Trials of Gabapentin for Off-Label Use

 

S. Swaroop Vedula, M.D., M.P.H., Lisa Bero, Ph.D., Roberta W. Scherer, Ph.D.,

and Kay Dickersin, Ph.D.Nn Engl J Med 361;20 nejm.org november 12, 2009

 

Background

There is good evidence of selective outcome reporting in published reports of randomized

trials.

Methods

We examined reporting practices for trials of gabapentin funded by Pfizer and

Warner-Lambert’s subsidiary, Parke-Davis (hereafter referred to as Pfizer and Parke-

Davis) for off-label indications (prophylaxis against migraine and treatment of bipolar

disorders, neuropathic pain, and nociceptive pain), comparing internal company

documents with published reports.

Results

We identified 20 clinical trials for which internal documents were available from

Pfizer and Parke-Davis; of these trials, 12 were reported in publications. For 8 of

the 12 reported trials, the primary outcome defined in the published report differed

from that described in the protocol. Sources of disagreement included the introduction

of a new primary outcome (in the case of 6 trials), failure to distinguish between

primary and secondary outcomes (2 trials), relegation of primary outcomes to secondary

outcomes (2 trials), and failure to report one or more protocol-defined

primary outcomes (5 trials). Trials that presented findings that were not significant

(P≥0.05) for the protocol-defined primary outcome in the internal documents either

were not reported in full or were reported with a changed primary outcome. The

primary outcome was changed in the case of 5 of 8 published trials for which statistically

significant differences favoring gabapentin were reported. Of the 21 primary

outcomes described in the protocols of the published trials, 6 were not reported at

all and 4 were reported as secondary outcomes. Of 28 primary outcomes described

in the published reports, 12 were newly introduced.

Conclusions

We identified selective outcome reporting for trials of off-label use of gabapentin.

This practice threatens the validity of evidence for the effectiveness of off-label interventions.