GRİP AŞISI GEREKLİ Mİ?

Editörden

Her sene grip mevsimi geldiğinde aşı tartışması da başlar. Toplum aşıseverler, aşı karşıtları diye ikiye ayrılır. Sapla saman biebirine karışır.  Ben kimsenin poliyo, kızıl, kızamık, çiçek, verem gibi hakikaten koruyucu olan ve etkileri onlarca yıldır bilinen aşılara karşı olduğunu zannetmiyorum. Ama tüm dünyada tartışma konusu olan grip aşıları, HPV (insan papilloma aşısı) gibi koruyucu etkileri şüpheli aşılar elbette Türkiyede de tartışılacaktır. Bu konuda daha önce de yazmıştık (http://www.klinikfarmakoloji.com/aci-ilac/deveyi-hamudu-ile-goturenler, http://www.klinikfarmakoloji.com/aci-ilac/basbakan-vatandasin-kafasini-mi-karistiriyor) yazmaya da devam edeceğiz…. Gelişmiş ülkeler grip sezonu başlamadan hangi tip aşıya ihtiyaç duyulacağını kararlaştırırken, diğer taraftan bir sene önceki aşının ne kadar koruyucu olduğunu araştırır. Türkiyede bunlardan hangisi yapılmıştır. Geçen sene kaç kişi aşı olmuş, kaç kişi gripten korunmuştur. Bizdeki gibi ilaç firmalarının telkinleri ile veya Dünya Sağlık Örgütünün özellikle geri kalmış ülkeler için hazırladığı protokollarla sağlık düzeltilemez….

FDA'nın Aşıları ve İlgili Biyolojik Ürünler Danışma Komitesi, 2019-2020 ABD grip sezonu için influenza aşısının bileşimi için influenza virüslerini seçmek üzere Silver Spring, Maryland'de 6 ve 22 Mart 2019'da bir araya geldi. Bu toplantı sırasında danışma komitesi, son influenza izolatlarının epidemiyolojisi ve antijenik özellikleri, 2018-2019 aşılarına serolojik tepkileri ve aday suşların ve reaktiflerin mevcudiyeti ile ilgili takip verilerini gözden geçirdi ve değerlendirdi.

Komite, ABD 2019-2020 influenza mevsimi için üç aşamalı formülasyon influenza aşılarının aşağıdakileri içermesini tavsiye etti:

  • A / Brisbane / 02/2018 (H1N1) pdm09 benzeri bir virüs;
  • A / Kansas / 14/2017 (H3N2) benzeri bir virüs;
  • bir B / Colorado / 06/2017 benzeri virüs (B / Victoria soyu).

Komite ayrıca, quadrivalent influenza aşılarının yukarıdaki üç suşu ve aşağıdaki ek B suşunu içermesini önerdi:

  • B / Phuket / 3073/2013 benzeri bir virüs (B / Yamagata soyu)

Grip aşıları bu sezon ne kadar etkili olacak?

Grip aşısının bu sezon ne kadar işe yarayacağını tam olarak söylemek mümkün değil. Ne kadar iyi çalıştığı mevsim, virüs tipi / alt tipi, aşı türü ve yaşa ve aşılanan kişilerin diğer konakçı faktörlerine göre değişebilir. Grip aşılarının kişiyi grip hastalığından koruma olasılığını belirlemede en az iki faktör önemli bir rol oynar: 1) aşılanan kişinin özellikleri (yaşları ve sağlıkları gibi) ve 2) arasındaki benzerlik veya "eşleşme" aşıdaki grip virüsleri ve toplulukta yayılanlar.

Grip aşısı içindeki virüsler ve dolaşımdaki grip virüslerinin iyi eşleştiği yıllar boyunca, grip hastalığının önlenmesi açısından grip aşılamasından önemli yararları ölçmek mümkündür. Bununla birlikte, aşı eşleşmesinin iyi olduğu yıllar boyunca bile, grip aşılamasının yararları, aşılanan kişinin sağlığı ve yaşı ve hatta potansiyel olarak hangi grip aşısının kullanıldığı gibi konakçı faktörlere bağlı olarak, popülasyon boyunca değişecektir.

CDC araştırmacıları ve diğer araştırmacılar tarafından yapılan son araştırmalar, grip aşılarının, aşı virüslerinin topluluk içinde yayılanlara benzemesi durumunda, genel popülasyonda grip hastalığı riskini% 40 ila% 60 oranında azalttığını göstermektedir.

  • CDC, Kasım 2017 - Şubat 2018 grip sezonu boyunca gerçekleşen grip hastalığının aşılanan kişilerde hastalık riskini azaltmada% 36 etkili olduğunu buldu.
  • 2018-2019 sezonu için grip aşısı sadece yüzde 29 etkiliydi
  • Aşının etkisizliğinin temel nedeni, ilkbaharda gelişen H3N2 gribi türü idi.
  • Etkililiği tahmin etmek zordur, çünkü grip virüsü sürekli mutasyon geçirir, bu nedenle bilim adamları her yıl yeni bir aşı geliştirmek zorundadır.

Aşı olmak, gripten korunmanıza yardımcı olabilir. Ama bu hastalanmayacağın garantisi değil.

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi Aşı Geliştirme Merkezi direktörü Dr. Kathleen Neuzil , Healthline'a verdiği demeçte.

Virüsün hızla mutasyona uğraması, bir suş için geliştirilen bir aşının daha sonra gelişen bir suşa karşı çalışmayacağı anlamına gelir. 2018–19 grip mevsiminde olan tam olarak buydu. Epidemiyologlar, H1N1 suşunun, bu baharda sona eren ABD grip sezonunda baskın olacağını, bu nedenle geliştirilen ve dağıtılan aşı H1N1'i hedeflediğini tahmin etti. Başlangıçta bilim adamlarının öngörüsü beklendiği gibi gerçekleşti. Ancak sezonun ilerleyen saatlerinde H3N2 gribi türü yayılmaya başladı. H3N2 ile savaşacak etkili bir aşı bulunmadığından grip aşısının genel etkinliği yüzde 29'a düştü. 2018-19 sezonunda Şubat 2018'de geliştirilen grip aşısı, H1N1 virusunu içermiş, ancak H3N2 virusunu içermemiş ve bu sebeplerle 2018-2019 aşıları başarısız olmuştur.

https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/lot-release/influenza-vaccine-2019-2020-season

https://www.cdc.gov/flu/season/faq-flu-season-2019-2020.htm