NICE UZMANLARI YENİ ALZHEİMER İLACI LEQEMBİ'YE ONAY VERMEDİ

NICE UZMANLARI YENİ PARKİNSON İLACI LEQEMBİ'YE ONAY VERMEDİ
Haber

NICE’a göre yeni Alzheimer ilacı lecanemab'ın faydaları maliyetine göre çok az.

Taslak tavsiyemiz, klinik araştırma kanıtlarının analizi ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmanın faydaları ile tedavi maliyetinin gözden geçirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır.

NICE, bugün yayımladığı taslak kılavuzda, yeni Alzheimer ilacı lecanemab'ın faydalarının, maliyetlerini karşılayamayacak kadar küçük olduğunu belirtti.

Lecanemab (aynı zamanda Leqembi olarak da bilinir ve Eisai tarafından üretilir), yetişkinlerde Alzheimer hastalığına (AD) bağlı hafif bilişsel bozukluk veya hafif bunamanın ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılır ve bugün İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) tarafından lisanslanmıştır.

NICE'nin bağımsız komitesi, ilacın İngiltere'de lisanslanan ilk ilaç olduğunu ve hastalığın ilerlemesini 4 ila 6 ay arasında yavaşlattığını duydu.

Ancak bağımsız NICE komitesi, hastanede iki haftada bir infüzyon ve yan etkilere yönelik yoğun izleme gibi tedavinin maliyetinin, hastalara sağladığı nispeten küçük faydalarla birleştiğinde, bunun vergi mükellefleri için iyi bir değer olarak kabul edilemeyeceğini söyledi.

Bugün, lecanemab'ın NHS'de kullanımını önermemek için taslak bir danışma kılavuzu yayınladık çünkü bu, sınırlı NHS fonunun maliyet etkin bir kullanımı değildir. Bağımsız NICE komitesi, mevcut araştırma denemesi kanıtlarını, gerçek dünya verilerini inceledi ve hasta temsilcileri ve bakıcılarını dinledi.

‘’Bu, şüphesiz hızla gelişecek yeni ve gelişmekte olan bir tıp alanıdır. Ancak gerçek şu ki, bu ilk tedavinin sağladığı faydalar, NHS'ye olan önemli maliyeti haklı çıkarmak için çok küçüktür. Hastalara, ciddi yan etki belirtilerini izlemek için yetenekli personele ihtiyaç duyulan, iki haftada bir hastane ziyareti gerektiren ve ilacı satın alma maliyetini de içeren yoğun bir tedavidir.

Bağımsız komitemiz, bakıcılara yönelik faydalar da dahil olmak üzere mevcut kanıtları titizlikle değerlendirdi ancak NICE yalnızca vergi mükelleflerine iyi değer sunan tedavileri önermek zorundadır. (NICE'ın CEO'su Dr. Samantha Roberts)’’

Klinik deney kanıtlarına göre lecanemab, mevcut tedaviye eklendiğinde bilişsel gerilemeyi geciktirmede küçük ama anlamlı - 4 ila 6 ay - bir etkiye sahiptir.

Ayrıca klinik deneyde lecanemab'ın sadece 18 ay boyunca kullanılması durumunda elde edilen sonuçlar bildirildiği için uzun vadeli etkilerine dair kanıt eksikliği bulunmaktadır.

‘’Lecanemab ve Alzheimer hastalığına yönelik benzer tedavilerin kullanıma girmesi, ilerleyici, yaşamı sınırlayan, karmaşık ve sıkıntılı bir hastalığın etkilerini ilk kez yavaşlatabilme olasılığı hakkında büyük tartışmalara yol açtı.

NICE'ın bir ilacı NHS'de kullanılmak üzere onaylayabilmesi için, bu ilacın yalnızca hastalara fayda sağlaması değil, aynı zamanda NHS kaynaklarının ve vergi mükelleflerinin parasının iyi bir şekilde kullanılması anlamına da gelmesi gerekir.

Lecanemab, hafiften orta şiddete Alzheimer hastalığının ilerleme hızını ortalama 4 ila 6 ay yavaşlatıyor, ancak bu, NHS'ye ek maliyeti haklı çıkaracak kadar yeterli bir fayda değil. (NICE'de ilaç değerlendirme direktörü Helen Knight)’’

İngiltere'de yaklaşık 70.000 yetişkinin lecanemab tedavisine uygun olduğu tahmin ediliyor.

NICE kılavuzu taslağına ilişkin kamuoyu istişaresi 20 Eylül 2024 Cuma günü sona erecek. Bağımsız komite, nihai önerilerini sunmadan önce yılın ilerleyen zamanlarında düzenlenecek ikinci bir komite toplantısında tüm yanıtları değerlendirecek.

https://www.nice.org.uk/news/articles/benefits-of-new-alzheimer-s-treatment-lecanemab-are-too-small-to-justify-the-cost-to-the-nhs